İçeriğe geç

Intizar Ne Demek Kökeni

Tasavvufta intizar ne demek?

İntizar’ın sözlüğü Arapça kökenli olup lanet veya beddua anlamına gelse de, sıklıkla diğer anlamıyla kullanılır. Bu anlamda bir durumun meydana gelmesini beklemek veya bir kişiyi beklemek olarak anlaşılabilir.

Birine intizar etmek ne demek?

Oysa Arapça kökenli olup sözlükte pek de iyi bilinmeyen intizar kelimesinin ilk anlamı: “bir şeyin olmasını veya birinin gelmesini beklemek, gözetlemek”, “beklemek”tir.

TDK intizar ne demek?

TDK, “intizar” kelimesini “birinin gelip bir şeyin olmasını beklemek, gözlemek” şeklinde tanımlıyor. Herhangi bir durumda, o durumun olmasını beklemek olarak da ifade edilebilir.

El intizar ne demek?

Araplar: “El intizar, Eşeddü minen-nâr.” “Beklemek ateşten daha kötüdür.” Eski bir atasözleri vardır: Shakespeare bu kelimeyi 58. sonesinde muhteşem bir şekilde kullanmıştır.

Arapça intizar ne demek?

intizar – Nişanyan Sözlüğü. Arapça nẓr kökünden gelen ve “beklemek, kendi yolunu beklemek” anlamına gelen intiẓār اِنتظار kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, VIII. Arapça naẓara نظر “baktı” fiilinin iftiˁāl ölçüsündedir. infinitive’dir.

Allah’ın isimlerinden rakib ne demek?

Sözlükte “gözetlemek, kontrol etmek” olarak tanımlanmaktadır. Rakīb kelimesi, “beklemek, izlemek” anlamına gelen rakb (rukūb, rakābet) kökünden türemiş olup “gözetleyen ve kontrol eden” anlamına gelir (Lisânü’l-ʿArapça, Sanat. “rḳb”). Rakīb ismi Kur’an’da beş ayette geçmektedir.

İlenme nedir kısaca?

geçişsiz f. (Eski Türkçe ilen-mek) E. T. Türk. ve topluluk önünde konuşma. Tanrı’nın gazabını dilemek, lanet okumak, inkar etmek, kınamak: Şimdi düşmanıma lanet okuduğum bir durumdayım / Diyor ki sen bile Mihri gibi kara olabilirsin (Mihrî – T. S.).

Muştu ne anlama gelir?

Öde kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Şetve” kökünden türemiştir ve “duyum, haber” anlamına gelir. Muştu, bir kişinin başka bir kişi veya olay hakkında haber veya bilgi aktarması eylemidir.

Beddua etmek suç mu?

Bu bağlamda, sadece “Allah belanı versin” ifadesiyle ifade edilen bir küfür, Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesi anlamında suç teşkil edemez; zira, rahatsız edici olmakla birlikte şeref, haysiyet ve itibarı zedeleme potansiyeli taşıyan somut bir fiil, bir suçlama veya bir küfür oluşturmaz.

İntisar ne demek Arapça?

Arapça nşr kökünden gelen ve “yaymak, dağıtmak” anlamına gelen intişār اِنتشار kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime Arapça nashara نشر “yaymak, dağıtmak” fiilinin iftiˁāl ölçüsündedir. VIII. infinitive’dir. Daha fazla bilgi için yayın makalesine bakın. intişār: yaymak, dağıtmak ve yaymak.

İhtizar etmek ne demek?

(ﺍﺣﺘﻀﺎﺭ) i. (ar. ḥużūr, iḥtiżār “hazır olmak, zamanı geldi” kelimelerinden) Ölüm korkusu: Ölüm gününe gidip son saatlerini gözyaşlarıyla yas tutacaksınız (Hâlit Z. Uşaklıgil).

İltimas ne de em?

İltimas kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Favoritizm” kelimesinden türemiştir ve “ayırt etmek, özel muamele etmek” anlamına gelir. Türkçede, kayırmacılık başkalarına özel muamele veya ayrıcalık tanımak anlamına gelir.

İntizar etmek ne demektir?

Bir şeyin olmasını, birinin gelmesini beklemek, beklemek.

İntizar kokeni nedir?

Kökeni. Arapça n-z-r kökünden gelir – nazar (görmek).

Izah ettin ne demek?

Türk Dil Kurumu’nun verilerine bakıldığında, “açıklama” kelimesinin karşılığı “açıklama” olarak göze çarpıyor. Herhangi bir durumu veya olayı açıklamak için kullanılan bir kelimedir.

İlenme nedir kısaca?

geçişsiz f. (Eski Türkçe ilen-mek) E. T. Türk. ve topluluk önünde konuşma. Tanrı’nın gazabını dilemek, lanet okumak, inkar etmek, kınamak: Şimdi düşmanıma lanet okuduğum bir durumdayım / Diyor ki sen bile Mihri gibi kara olabilirsin (Mihrî – T. S.).

Rakibin anlamı nedir?

Rakip kelimesinin güncel sözlük anlamı nedir? Cevap: 1- Bir yarışmada veya oyunda tarafların her biri diğerine üstünlük sağlamaya çalışır. 2- Herhangi bir yarışta, bir veya daha fazla kişi birbirini geride bırakmaya ve aynı şeyi başarmaya çalışır.

Ragıp ne demek?

TDK’ya göre Ragıp isminin anlamı şöyledir: İstekli, isteyen, talep eden.

Tasavvufta seyran ne demek?

Mesleğin kökeni aynı kökten gelir ve kat edilen yol anlamına gelir. Yola giren kişiye Salik denir. Seyiri Suluk, özel bir anlamda Sufi yolculuğu veya manevi yolculuk anlamına gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Genç Escort