Burdur’da en çok ne üretilir?
Burdur İli; Durum buğdayı üretiminin yüksek olduğu bir ildir. Un ve fırıncılık sektörü, özellikle makarna ve buğday kepeği gibi ürünlerin üretimi için büyük potansiyele sahiptir.
Burdur’un geçim kaynağı nedir?
Ekonomisi %40 süt üretimine dayanan Burdur, %99’u damızlık sığır olmak üzere hayvan varlığı ve günlük bin tonun üzerinde çiğ süt üretimiyle bu alanda önemli bir paya sahiptir. 2023 yılında Burdur’daki hayvan varlığı 195.000 sığır ve 365.000 koyundur.
Burdur’un en çok neyi meşhur?
Burdur’a gittiğinizde mutlaka şu yemekleri denemelisiniz: Gazel böreği, Burdur şaşlığı, Testi kebabı, Çekme, Kömbe, Burdur muhallebi, ceviz ezmesi. Burdur’un en meşhur yemeklerinden biri olan gazel böreği Burdur’da oldukça önemli bir yer kaplıyor.
Burdur’da ne madeni var?
Son yıllarda mermer ve doğal taş sektöründe büyük atılım yapan Burdur, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) verilerine göre yaklaşık 40 milyon ton mermer rezervine sahip. Burdur, yıllık yaklaşık 3,2 milyon ton mermer üretiyor ve Burdur Bej Mermeri ile dünya markası konumunda.
Burdur’da neler yetişir?
2.8.1.1. Tarla Bitkileri Üretim: Ürün türü Alan (Da) Gayri safi hasıla (TL/yıl) Buğday (verim/yeşil ot) 3.973 4.231.480 Gül, yağ 3.6254 2.746.000 Lavanta 3.323 2.079.600 Fasulye, kuru 3.0297.928.
Burdur hangi ilden ayrıldı?
1839’daki Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya Eyaleti’nden ayrılarak Konya Eyaleti’nin Isparta Kaymakamlığı’na bağlandı. Bu bağımlılık 1850’ye kadar sürdü. Daha sonra özellikle Saden’in oğlu Hacı İsmail Ağa, Burdur’un sancak yapılması için çaba gösterdi ve 1872’de Burdur sancak oldu.
Burdur gelişmiş bir şehir mi?
2017 yılı verileri esas alınarak 2019 yılında yayımlanan İller ve Bölgeler Sosyoekonomik Gelişmişlik Sıralaması’na (SEGE 2017) göre ülkemiz illeri arasında 32. sırada yer alan Burdur, 0,211’lik puanla 1. kategoride yer almaktadır (T. C., 1988–1995).
Burdur’un en güzel ilçesi hangisi?
Burdur’un en güzel ilçesi hangisidir? Burdur’un en güzel ilçesi olan Yeşilova, Salda Gölü’nün burada bulunması nedeniyle şehrin en turistik yeridir.
Burdur kışın soğuk mu?
İlin iklimi genelde kışları soğuk ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kuraktır.
Burdur denince akla ne gelir?
Burdur denince akla gelen en güzel yerlerden biri de Türkiye’nin en ünlü doğa harikalarından biri olan Salda Gölü’dür. Burdur’un Yeşilova ilçesinde, şehir merkezine 4 km uzaklıkta, ormanlarla kaplı tepeler, kayalık arazi ve küçük alüvyonlu ovalarla çevrili, hafif tuzlu bir karst gölüdür.
Burdurdan ne alınır?
Burdur’a gittiğinizde şu hediyelikleri unutmamalısınız: bakır çaydanlık, kahve cezvesi, ceviz ezmesi, ibecik kumaşı, renkli dokumalar ve ibecik bebekleri. Burdur’daki önemli geleneklerden biri olan bakırcılık, bakır çaydanlıklardan yapılan ürünleri de beraberinde getirmiştir. Süs olarak kullanılır.
Burdur’un özellikleri nelerdir?
Burdur, güneyde Antalya, batıda Denizli, güneybatıda Muğla, doğu ve kuzeyde Isparta ve Afyon illeriyle çevrilidir. İlin yüzölçümü 7.176 km² olup, rakımı 950 metredir. İl topraklarının %60,6’sı dağlık, %2,7’si plato, %19’u ova ve %17’si ovadır.
Burdur’da ne iş yapılır?
Ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanan Burdur, son yıllarda mermer ve doğal taş sektöründe önemli ilerlemeler kaydetmiştir. İlimizin ekonomisinin %40’ını süt üretimine dayalı ve bitkisel üretimi destekleyen hayvancılık faaliyetleri oluşturmaktadır.
Burdur hangi ilimize yakın?
Batı Akdeniz’de bulunan Burdur, Teke bölgesinin kültürel başkenti ve göller, güller ve kalpler diyarı olarak bilinir. İlimiz doğuda ve güneyde Antalya, batıda Denizli, güneybatıda Muğla ve kuzeyde Afyon ve Isparta ile çevrilidir.
Demir madeni en çok nerede var?
Özellikle demir; Sivas (Divriği-Gürün), Malatya (Hekimhan-Hasan Çelebi), Balıkesir (Edremit-Havran-Eymir-Ayvalık-Ayazmant), İzmir (Torbalı), Kütahya (Simav), Hatay (Kırıkhan-Payas), Sakarya (Çam Dağı) Bingöl, Kahramanmaraş, Düzce, Kayseri gibi merkezlerde olacak.
Burdur Çavdır’da ne yetişir?
2023 Aralık ayı itibariyle (buğday, arpa, çavdar, yulaf vb.) 136.118.978 dekar ekim alanında.
Burdur gelişmiş bir şehir mi?
2017 yılı verileri esas alınarak 2019 yılında yayımlanan İller ve Bölgeler Sosyoekonomik Gelişmişlik Sıralaması’na (SEGE 2017) göre ülkemiz illeri arasında 32. sırada yer alan Burdur, 0,211’lik puanla 1. kategoride yer almaktadır (T. C., 1988–1995).
Burdur’un su kaynakları nelerdir?
Havzada; Karakent Göleti, Akçay Barajı ve Kocapınar Kayaaltı Kaynağı içme suyu kaynağı olarak planlanmaktadır.
Burdur’da ne var?
Burdur’da gezilecek yerler: Salda Gölü, İnsuyu Mağarası, İncir Han, Kremna Antik Kenti, Burdur Kent Ormanı, Burdur Arkeoloji Müzesi, Sagalassos Antik Kenti, Doğa Tarihi Müzesi. Daha fazla makale…