İçeriğe geç

Çalışma Şartlarını Hangi Kanun Düzenler

4857 Sayılı İş Kanunu ne demek?

Bu Kanunun amacı, işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

Çalışma hayatını düzenleyen kanun nedir?

Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanunu 9 Ağustos 2003 tarihinde yürürlüğe girmiş olup 15 Mart 2003 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

1475 Sayılı İş Kanunu nedir?

İK Madde No. 1475

Çalışma ile ilgili kanunlar nelerdir?

KANUNLARTürkiye Cumhuriyeti Anayasası4857 Sayılı İş Kanunu.

4857’ye tabi olanlar kimler?

Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar hariç bütün işyerleri ile bu işyerlerinin işverenleri, işveren vekilleri ve çalışanları için, faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve çalışanlar, 3 üncü maddedeki bildirim tarihine bakılmaksızın bu Kanun hükümlerine tabidir.

854 Sayılı Kanun Nedir?

854 sayılı Deniz İş Kanunu’na göre, yaşlılık aylığı nedeniyle işinden ayrılan gemi adamları kıdem tazminatına hak kazanırlar. Çünkü 854 sayılı Deniz İş Kanunu’nun 20. maddesine göre, yaşlılık aylığı nedeniyle işinden ayrılmak kıdem tazminatına hak kazanılan durumlardan biridir.

Çalışma şartlarını ve çalışma ortamına ilişkin sorumluluklarını hangi kanun düzenler?

4857 sayılı İş Kanununa göre asıl işveren, alt işverenle birlikte, alt işverenin tabi olduğu kanundan, iş sözleşmesinden veya taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan, o işyerinin çalışanlarına karşı olan yükümlülüklerinden sorumludur.

Ülkemizde çalışma yaşamını düzenleyen kanunlar nelerdir?

İş hukuku, sendika ve toplu sözleşme hukuku, basın iş hukuku, deniz iş hukuku, borçlar hukuku, ticaret hukuku, icra ve iflas hukuku ile usul hukukunu düzenleyen hukuk muhakemeleri hukuku (şimdiki adıyla Medeni Kanun) olmak üzere üç ayrı hukuk dalı bulunmaktadır. Usul Hukuku (HMK), iş mahkemeleri hukuku ve sosyal güvenlik hukuku olmak üzere bu kanun…

Haftada 6 gün çalışmak yasal mı?

ÇALIŞMA SAATLERİ HAKKINDA Aksi kararlaştırılmadığı takdirde, bu süre işyerlerinde haftanın çalışma günlerine eşit olarak dağıtılır. Günlük çalışma süresi hiçbir durumda 11 (on bir) saati geçemez. 4857 sayılı İş Kanunu ile getirilen düzenlemeye göre, çalışanın haftada 6 gün çalışması zorunlu değildir.

3600 yasası nedir?

Hukuki durum şu şekildedir; 15 yıl fiili hizmet süresi bulunan ve toplam 3600 gün prim ödemiş olan herkes, emeklilik nedeniyle iş akdini feshetme ve kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Bu husus, halen yürürlükte olan eski 1475 sayılı İş Kanunu’nun son ve tek maddesi olan 14/5 maddesine dayanmaktadır.

3008 Sayılı İş Kanunu nedir?

Türkiye Cumhuriyeti’nde işgücünün bir kesiminin çalışma şartlarını düzenleyen ilk kapsamlı yasa olan 3008 sayılı İş Kanunu, 15 Haziran 1936 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmış ve yayımından bir yıl sonra, 15 Haziran 1937 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

5953 sayılı kanun nedir?

Sayfa 3 Çalışma ve Yaşam 274 Ülkemizde 1952 yılında yürürlüğe giren ve halen yürürlükte olan 5953 sayılı Basın İşleri Kanunu olarak bilinen kanunun tam adı: Basın mesleğinde çalışanlar ile işverenleri arasındaki ilişkileri düzenleyen Kanun’dur.

Çalışma mevzuatı nedir?

Bunlar ticari hayatı ilgilendiren kanun, tüzük, yönetmelik gibi uyulması gereken belge ve açıklamalardır.

6331 Sayılı İş Kanunu nedir?

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; işyerlerinde sağlık ve güvenliğin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla işverenlerin ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

Bir çalışanın temel hakları hangi kanundan gelir?

İş Kanunu ve diğer yasal düzenlemeler, çalışanların ücret, çalışma saatleri, tatil hakları ve iş güvenliği gibi temel haklarını garanti altına alır. Bu yazıda, çalışan hakları hakkında ayrıntılı bilgi veriyoruz ve çalışanların yasal haklarını öğrenmelerine ve işverenleri hakkında net olmalarına yardımcı oluyoruz.

4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?

İş Kanunu’na göre temel işçi haklarını genel olarak dört başlık altında toplayabiliriz: Çalışanın yaptığı işin karşılığında ücret alma hakkı, eşit muamele görme hakkı, işyerinde sağlık ve güvenlik bağlamında korunma hakkı, tazminat hakkı ve diğer haklar23 Eki 2024

4857 sayılı iş kanunu kaç saat çalışır?

Çalışma saatleri normalde haftada en fazla 45 saattir. Aksi kararlaştırılmadıkça bu süre işyerlerinde haftanın çalışma günlerine eşit olarak uygulanır. Yer altı madenlerinde çalışan işçilerin çalışma saatleri; Günde en fazla yedi buçuk saat, haftada en fazla otuz yedi buçuk saattir.

4857 sayılı iş Kanunun disiplin cezaları nelerdir?

Hukukumuzda toplu sözleşmelerde ve iç yönetmeliklerde yer alan disiplin yaptırımlarının en sık karşılaşılanları uyarma, kınama, ücretten kesme ve işten çıkarma olmakla birlikte, iş veya kadro değişikliği, terfi almama ve geçici işten uzaklaştırma gibi daha az karşılaşılan yaptırımlara da rastlanmaktadır.

İşveren işçiyi hangi durumlarda işten çıkarabilir?

İş Kanunu’nun 25. maddesi işveren tarafından feshin haklı nedenlere dayandırılmasını üç başlık altında düzenlemiştir: Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller vb. ve zorlayıcı sebeplerdir.

Tavsiyeli Bağlantılar: Ilk Tanışmada Nasıl Giyinmeli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Genç Escort