Pişman Türkçe mi?
Pişmanlık – Nişanyan Sözlüğü. Farsça paşīmān پشیمان veya pişmān پشمان “pişmanlık” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime Orta Farsça paşēmān “aynı anlamda zıt düşünce” kelimesinden türemiştir.
Ufak kelimesi Türkçe mi?
small – Nişanyan Sözlüğü. “Ufalanmış, parçalanmış” anlamına gelen Türkçe uvak kelimesinden türemiştir. Bu kelime Türkçe fiil uva – “ufalamak, kırıntılara ayırmak”tan Türkçe ek +Uk ile türemiştir. Bu fiil, aynı anlama gelen Eski Türkçe fiil uv- ile ilişkilidir.
Ölgün kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçe olġun “olmuş, büyümüş” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe ol- fiilinden Eski Türkçe +gIn ekiyle türemiştir.
Sonra kelimesinin kökü isim mi fiil mi?
daha sonra – Nisanyan Sözlük. Orta Türkçe soŋra “sonradan, sonra” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe soŋ “oğul, sonra” kelimesinden, Türkçe-Türkçe eki +rA ile türemiştir.
Affetmek Türkçe bir kelime mi?
Dilimize Arapçadan giren bu kelime, yanlışlıkla “bağışlama” şeklinde yazılmıştır. Doğru kullanımı “bağışlanan” olmalıdır.
Pişmanlık kelimesinin kökeni nedir?
“Pişmanlık” kelimesi Farsçadan Türkçeye geçmiştir ve etimolojik olarak kökü Sanskritçe’ye dayanmaktadır. “Pişmanlık” kelimesi bir şeyi arkadan anlamak veya öğrenmek anlamına gelir.
Uşak Türkçe mi?
Uşak kelimesi Çağatay Türkçesinde oğul, torun anlamına gelir. Uşak halkı arasında bu anlamı destekleyen efsanelerden biri şöyledir: Uşak Mende köyünde bir beyin oğulları, beyden uzak bir yerde (Uşak’ta) süt çiftçiliği yapmaktadır.
Aşk Türkçe bir kelime midir?
Türkçe dilbilim açısından bakıldığında, Arapça “sarmaşık” kelimesinden türemiş yabancı bir kelime olan “aşk” kelimesi ile Türkçe kökenli bir kelime olan “amour” kelimesi farklı anlamlara gelmektedir.
Sevgi Türkçe bir kelime midir?
Aşk – Nişanyan Sözlüğü. Orta Türkçe “aşk” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe fiil sev-‘den, Türk-Türk eki +PGU ile türemiştir.
Öğün Türkçe mi?
Türkçe bir kelime olan yemek kelimesi zaman ve mevsim anlamında kullanılmaktadır.
Yağ Türkçe bir kelime midir?
Fat – Nişanyan sözlüğü. Eski Türkçe yaġ fiilinden türemiştir – “yağmur veya kar yağdırmak”.
Koklamak kelimesinin kökü nedir?
İlk önce isim olarak koku gelir, ardından isim olarak kokudan türetilen koklama etkisi gelir.
Ara Türkçe mi?
Eski Türkçe ara “ayırmak (zarf), ayırmak (isim)” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçede yazılı örneği olmayan *ar- “ayırmak” kelimesinden türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Esasen, zarf biçimindeyken bir isim anlamını kazanmıştır. Zarf anlamı bazen ara, uzak ara deyimlerinde korunmuştur.
Uykunun kökü nedir?
sleep- – Nisanyan Sözlük. Eski Türkçe udi – “uyumak” fiilinden türemiştir.
Sevmek turemiş mi?
1.
Pişmanşye kökü nedir?
Pişmaniyenin kökeni İran’a dayanır ve koyun yününe benzediği için yüne benzer anlamına gelen “Peşmek” ismi verilmiş, zamanla Türkçe’de “Regretiye” adıyla anılmıştır.
Pişmanlık TDK ne demek?
Pişmanlık, TDK sözlüğünde “pişmanlık, vicdan azabı” olarak tanımlanıyor.
Pişmaniyenin farsça kökü ne anlama gelir?
Tatlının kökeni İran coğrafyasına dayanmaktadır. “Yün benzeri” anlamına gelen peşmek (پشمک) kelimesinin zamanla koyun yününe benzemesi nedeniyle Türkçe’de “pişmaniye” olarak telaffuz edilmiş olması muhtemeldir.
TDK sözlük pişman ne demek?
Pişmanlık, kişinin geçmişteki davranışlarından duyduğu memnuniyetsizlik hissidir. Kişi belirli bir eylemi gerçekleştirdikten sonra üzüntü, utanç, mahcubiyet veya suçluluk karışımı hisseder; “Keşke bunu yapmasaydım!” diye düşünür.
Tavsiyeli Bağlantılar: Başına Patlamak Ne Demek